Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ zaslužila 92 OPG-a sa zagrebačkih tržnica

Kako prepoznati domaći proizvod na tržnici pitanje je koje si postavljaju mnogi koji nemaju naviku čestog posjeta tržnici i koji nemaju svoje uobičajene dobavljače. Kako bi im olakšali pronaći provjerene domaće proizvođače, Udruga hrvatskih tržnica već 17 godina provodi diljem zemlje projekt „Certificiranje seljačke tržnice“. Projektom se želi na tržnicama istaknuti domaće proizvođače i tako očuvati i poticati domaću proizvodnju i tradicionalni načina prodaje na tržnicama.Ove godine Tržnice Zagreb zajedno s djelatnicima Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje obišli su OPG-ove koji nude svoje proizvode na zagrebačkim tržnicama i koji su se priijavili za certificiranje, a rezultat stručne kontrole je dodjela 92 certifikata. 

Upravo ta oznaka „Proizvodi hrvatskog seljaka“ kupcima je jamstvo kupovine domaćeg proizvoda i jamstvo kupovine izravno od proizvođača.Zaslužene certifikate nositeljima OPG-ova dodijelili su Vanja Ušaj iz Gradskog ureda za gospodarstvo, Niko Pervan, čelnik Udruge hrvatskih tržnica i Božena Cvitanović, voditeljica podružnice Tržnice Zagreb. 

- Ova oznaka jamči kvalitetu i prepoznatljivost na tržnicama i ponosimo se što ste uspješno prošli postupak certifikacije. Grad Zagreb i Tržnice Zagreb opredjeljeni su za poticanje zelene javne nabave i kratkih lanaca opskrbe i vjerujemo da će se i vaši proizvodi naći na menijima naših vrtićanaca i školaraca - kazala je Božena Cvitanović. Predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan istaknuo je da je domaća hrana neusporedivo kvalitetnija od one iz trgovačkih centara i da u konačnici puno manje hrane kupljene na placu završi u otpadu. 

Među certificarnim OPG-ovima je i onaj Višnje Pavečić iz Hrebinca kod Božjakovine.

- Već 30 godina, pet dana u tjednu na tržnici Kvatrić prodajemo svoje domaće proizvode. Imamo plastenike u kojima uzgajamo 45 raznih kultura od kojih sedam vrsta salate, četiri vrste raštike i brojne druge. Ovaj certifikat priznanje nam je za dugogodišnji rad i dokaz da nudimo domaću hranu - ispričala je Pavečić.