Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Divlja šparoga

Divlja šparoga je biljka poznata u prehrani već tisućama godina.Iako je branje i konzumiranje ovog stabljičastog povrća posebno popularno u našim mediteranskim krajevima, nema razloga da i kontinentalci ne uživaju u njihovoj vrtnoj verziji.

Šparoge imaju malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost s obzirom na bogatstvo mineralnim tvarima i vitaminima. Najbogatije su kalijem, zatim fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrže i prilično mikroelemenata, kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Odličan su izvor folata i vitamina C; dobar izvor tiamina i vitamina B6; dok su osrednji izvor vlakana, vitamina A, bjelančevina, riboflavina, nijacina i magnezija.

Snažan su antioksidans. Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare. Sadrže i glutation, jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa. Šparoga ujedno djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada.
Divlje šparoge kao i uzgojene imaju jednake nutricionističkue vrijednosti. Šparoga je namirnice koja je čisto zdravlje i treba je što više jesti.

 


Izvor slike/ www.ljubuški.net