Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Matovilac

Matovilac je vrlo popularna zimska salata i prava biljka za popravak krve slike. U prirodi de najčešće pojavljuje u proljeće, no sijanjem u kolovozu, berba se može imati i u kasnu jesen i zimu. U enegleskom govornom području nazvana je 'Lamb's lettuce' jer se javlja u isto vrijeme kad ovce donose mladu janjad (lamb) kojima je matovilac omiljena hrana. Što su listovi matovilca mlađi, salata je ukusnija, a čim se javi stabljika listovi više nisu toliko kvalitetni. Zbog bogatog sadržaja željeza (čak više od špinata), matovilac je idealan za anemičare i slabokrvne žene, dok vitamin B blagotvorno djeluje protiv stresa i pogoduje radu živčanog sustava.

U zimskim mjesecima siromašnim svježim povrćem, matovilac služi kao idealna premosnica dok čekamo proljeće i obilje zelenila na gradskim tržnicama. Ako ste primjerice srčani bolesnik, onda biljka poput matovilca apsolutno mora biti vašeg jelovnika jer sadrži velike količine magnezija (sprječava nastajanje bolesti uzrokovane prekomjernim dotokom kalcija; pr. angina pectoris ili srčani infarkt). Zato danas uz ručak obavezno poslužite veliku porciju matovilca kao salatu i zapamtite: što je biljka zelenija, ima više klorofila i zdravija je!

Izvor slike / www.coolinarika.com