![]() ![]() |
---|
Kivi![]() Za sve one koji tijekom zime ne žele nabaciti dodatne kilograme, kivi je odličan izbor jer sadrži vrlo malen broj kalorija, ali zato vrlo visok udio vitamina, minerala i ostalih vrijednih nutrijenata. Dobar je izvor dijetalnih vlakana. Redovitom i uravnoteženom prehranom koja osigurava optimalnu količinu dijetalnih vlakana reducira se povišena količina kolesterola što u konačnici rezultira smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Vlakna također uklanjaju toksine iz debelog crijeva što je korisno u prevenciji raka debelog crijeva. Dijetalna vlakna pripomažu i u održavanju razine šećera u krvi. Kivi pozitivno djeluje na zdravlje probavnog sustava i stoga jer pomaže u postizanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u probavi, štiti od štetnog djelovanja enzima u donjem probavnom kanalu koji mogu uzrokovati rak. Konzumacija jednog kivija svaki dan ujutro ima jednaki efekt na zdravlje srca kao i aspirin, a uz to nema nikakvih nuspojava i potpuno je prirodan. Kako je bogat vitaminom C, reducira rizik oboljenja od srčanog i moždanog udara. Kivi je bogat vitaminom E, antioksidant koji pomaže u borbi protiv raznih oštećenja kože i djeluje djelotvorno za izgled i zdravlje naše kože. Kivi možete jesti samostalno ili kao dio kolača i voćnih salata, a u slanim jelima dobro se kombinira uz bijelo meso, šunku, perad i ribu. Izvor slike / www.index.hr |