Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Kivi

Početkom jeseni i zime na našim tržnicama pojavljuje se obilje ovog zdravog i zelenog voća, idealnog za hladnu sezonu koja nam predstoji. Osim svog zanimljivog i veselog izgleda, kivi je prava riznica vitamina i ljekovitih tvari koji nam su nam neophodni u hladnijim danima. Zato požurite do vaše najbliže tržnice i kupite nekoliko kilograma ovih slatko-kiselih loptica!

Za sve one koji tijekom zime ne žele nabaciti dodatne kilograme, kivi je odličan izbor jer sadrži vrlo malen broj kalorija, ali zato vrlo visok udio vitamina, minerala i ostalih vrijednih nutrijenata. Dobar je izvor dijetalnih vlakana. Redovitom i uravnoteženom prehranom koja osigurava optimalnu količinu dijetalnih vlakana reducira se povišena količina kolesterola što u konačnici rezultira smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Vlakna također uklanjaju toksine iz debelog crijeva što je korisno u prevenciji raka debelog crijeva. Dijetalna vlakna pripomažu i u održavanju razine šećera u krvi.

Kivi pozitivno djeluje na zdravlje probavnog sustava i stoga jer pomaže u postizanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u probavi, štiti od štetnog djelovanja enzima u donjem probavnom kanalu koji mogu uzrokovati rak. Konzumacija jednog kivija svaki dan ujutro ima jednaki efekt na zdravlje srca kao i aspirin, a uz to nema nikakvih nuspojava i potpuno je prirodan. Kako je bogat vitaminom C, reducira rizik oboljenja od srčanog i moždanog udara. Kivi je bogat vitaminom E, antioksidant koji pomaže u borbi protiv raznih oštećenja kože i djeluje djelotvorno za izgled i zdravlje naše kože. Kivi možete jesti samostalno ili kao dio kolača i voćnih salata, a u slanim jelima dobro se kombinira uz bijelo meso, šunku, perad i ribu.

Izvor slike / www.index.hr