![]() ![]() |
---|
S predsjednicima četvrti na placuMATO BARTOLUCI, predsjednik Vijeća gradske četvrti Trnje
![]() O svakodnevnoj ponudi tržnica, hrani i kulinarskim vještinama razgovarali smo na Tržnici Savica s Matom Bartolucijem, predsjednikom Vijeća Gradske četvrti Trnje. Po zanimanju ekonomist, bio je dekan Fakulteta za fizičku kulturu te redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu gdje je i doktorirao na temu turizma. Za početak nas je zanimalo koliko često kupuje na tržnicama? - U mojoj obitelji ja sam taj koji kupuje namirnice i kuha. Ne obavljam druge kućanske poslove već se držim kuhinje i mogu reći da kuham odlično. Kuhati sam naučio u prvom braku no u drugom sam usavršio zanat. Kuham sve, od raznih jela na žlicu do svih vrsta mesa, pripremam razno povrće, a od slatkih jela najviše volim pripremiti štrudlu od jabuka. No, da bi se dobro kuhalo treba prije svega kupiti dobre i svježe namirnice koje naravno kupujem na tržnicama - ispričao je Bartoluci. ![]() Na upit koju tržnicu preferira te ima li svoje omiljene prodavače kazao je da najviše voli Trešnejvački plac te Dolac zbog ribe te da od istih ljudi kupuje dugi niz godina i da im apsolutno vjeruje na izvornosti proizvoda. - Plac obilazim subotom i nedjeljom kada imam najviše vremena i kada dolaze prodavači od kojih kupujem. Imam vikendicu s voćnjakom pa kada imam svoga voća ne kupujem od drugih no povrće, sir i vrhnje, jaja, meso, ribu, sve to redovito biram na tržnici – rekao je Bartoluci. Za kraj je kazao i da su tržnice mjesta gdje se može pronaći i povoljna i zdrava i svježa hrana te da zagrebačke tržnice imaju svoju prepoznatljivost. - Bio sam na dosta europskih tržnica i sve one imaju svoju posebnost. Tako isto i naše imaju prepoznatljivost i smatram da ih takvima moramo očuvati. Mi u Vijeću gradske četvrti Trnje zalažemo se i da se obnovi naš plac u Trnjanskoj koji bi voljeli da postane mala „boutique“ tržnica. |