Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Klementina

Klementina je mješavina slatke mandarine i gorke naranče, te postoje dvije verzije nastanka njenog imena. Jedna verzija kaže da je ime dobila po francuskom svećeniku Clémentu Rodieru iz 19. st. koji ju je uspio dobiti križanjem, a druga da je ime dobila po francuskom pateru Pereu Clémentu iz trapističkog samostana u Alžiru.Klementina raste na području Mediterana i Južne Afrike.

Za razliku od naranče, klementina se lako guli od kore, a plod ima mali i glatki citrus intenzivno narančaste boje, sa osam sočnih i slatkih dijelova  bez koštica. Manja je od mandarine ,otporna  je na hladnoću, a plodovi su joj slatki i ukusni.Osim što su vrlo slatke i ukusne, iznimno su i dobre za zdravlje. Bogate su vitaminom C koji, kako je dokazano sprječava infekcije respiratornog sustava, te prehlade i gripe.
 
Hladnim prešanjem kore klementine dobije se eterično ulje, to je pravilo kod svih citrusa. Ulje ima svježu citrusnu aromu poput naranče i može se miješati s drugim uljima pogotovo citrusima i cvjetnima. Klementine su vrlo moćan antioksidans. Ulje koje se nalazi u kori klementina kao i u drugim agrumima, imaju snažna antioksidativna  i analgetska svojstva.Tradicionalno eterično ulje klementine se koristi kao sredstvo za smirenje i relaksaciju.
 
 U 100 g klementina ima 47 kalorija.

Izvor slike / www.jutarnj.hr